2015: Noi oportunități de dezvoltare

Grupul Socomec

 

croissance-2015.jpg

Creştere
  Cifră de afaceri (milioane de euro)
  Forţă de muncă

 

 

ebit-2015.jpg

Profit din exploatare (EBIT)
  În milioane de euro
  În % din cifra de afaceri

 

 

financement-2015.jpg

Finanţarea întreprinderii
  
Capitaluri proprii (milioane de euro)
  % datoriilor în capitalurile proprii

 

Noi oportunități de creștere

În 2015, scăderea preţurilor la petrol şi politicile monetare extrem de relaxate nu au fost suficiente pentru a îmbunătăţi creşterea economică mondială, care s-a contractat uşor comparativ cu 2014 (3,0% faţă de 3,3%). A apărut volatilitatea pe pieţele valutare în timp ce reajustările economice în favoarea ţărilor dezvoltate au continuat.
Principala sursă de îngrijorare a anului a fost încetinirea din China, care a afectat multe economii emergente.
SUA, cu o creştere a PIB-ului de 2,5%, a continuat să impulsioneze afacerile globale, în timp ce Europa a beneficiat de o creştere de 1,5%, care, deşi moderată, a fost totuşi consistentă. Economia Franţei a crescut de asemenea modest, cu 1,1%.
În acest context, SOCOMEC a reuşit cea mai bună performanţă din istoria sa, cu vânzări de 467 milioane de euro, în creştere cu 9% (+40 milioane de euro), la care au contribuit, indiscutabil, cursurile de schimb valutar favorabile.
Geografic, activitatea noastră a crescut în Europa cu 5%, în Africa şi Orientul Mijlociu cu 12%, în Asia cu 14% iar în America de Nord cu 56%. În Europa, Marea Britanie a avut cel mai mare avans (+20%) datorat efectelor cursului de schimb, urmată de Germania (+16%); în Franţa, pe de altă parte, avansul a fost mai redus (+1%). Orientul Mijlociu şi Africa revin pe drumul cel bun de creştere după declinul de anul trecut, dar într-un context geopolitic complicat. Asia a beneficiat cel mai mult de cursurile de schimb valutar favorabile în 2015. Şi în sfârşit, creşterea cifrei de afaceri în America de Nord reflectă soliditatea celei mai mari pieţe din lume şi eforturile grupului de a o întări.
În ceea ce priveşte domeniile noastre de afaceri, linia de Critical Power, care include acum și domeniul energiei solare, a progresat cu 9%, cu redresarea vânzărilor de produse (8%), în special în Europa de Nord şi Asia Pacific, cu o creştere de 13% a domeniului serviciilor. Linia de business Power Control & Safety a crescut cu 13%, având succese comerciale în America de Nord (+53%). În sfârşit, domeniul Energy Efficiency a crescut cu 5%, în special în Europa şi China.
Importanţa măsurilor adoptate în 2014 şi continuate în 2015 a fost prin urmare consolidată.
În plus, pârghiile de creştere externă, insuficient utilizate timp de câţiva ani, au fost puse în mişcare prin achiziţionarea unui distribuitor elveţian la sfârşitul anului 2015. Această tendinţă se va intensifica în 2016 şi noi achiziţii au fost deja făcute.

O poziţie financiară din ce în ce mai solidă

În analiza financiară de anul trecut, am semnalat faptul că în cazul menţinerii redresării economice în ţările în curs de dezvoltare, „profitabilitatea operaţională ar trebui să fie restabilită în mod semnificativ”. Într-adevăr acest lucru poate fi observat în 2015, cu o creştere de 13% a profitului din exploatare EBIT, excluzând efectele cursurilor de schimb valutar (şi cu 38% dacă se ţine cont de cursurile de schimb valutar!). Aceasta aduce rata EBIT la 8,5% din cifra de afaceri faţă de 6,7% în 2014. Capitalul propriu al SOCOMEC, incluzând interesele minoritare, a ajuns la 189 milioane de euro şi un surplus de numerar net de 51 milioane de euro la 31 decembrie 2015.

 

Optimism şi încredere pentru viitor

Rezultatele anului 2015 confirmă iniţiativele întreprinse începând cu 2013. Planul „Performanţe 2015” şi-a dovedit eficienţa şi a fost lansat un plan „Performanţe 2016”. Preocupările noastre strategice sunt orientate spre 4 priorităţi: creştere profitabilă (cu un profit din exploatare EBIT vizat de peste 8%), consolidarea organizaţiilor noastre, îmbunătăţirea productivităţii şi investiţii pentru viitor. Dacă încă mai există căi de creştere a profitabilităţii SOCOMEC la niveluri apropiate de competitorii noştri majori, nu există nicio îndoială că societatea are cu adevărat resursele necesare pentru a face acest lucru.