
Amper (A)
Unitatea de măsură a curentului electric.

By-pas static sau automat
Căi alternative de alimentare (normale sau de urgenţă) controlate de un comutator static electronic. Acest dispozitiv permite echipamentelor alimentate să fie automat transferate către un canal de urgenţă.

By-pass de mentenanţă
Cale de alimentare proiectată să permită unei secţiuni sau secţiunilor unui UPS, să fie izolată din motive de siguranţă în timpul operaţiilor de mentenanţă sau/şi să asigure alimentarea permanentă a sarcinii. Acestă cale poate fi alimentată fie din sursa principală de alimentare sau dintr-o sursă de urgenţă.

Cod IP
Acesta indică gradul de protecţie descris în standardul 60529 "gradul de protecţie asigurat de cabinet (IP code)" împotriva contactului cu părţile active şi împotriva corpurilor străine (prima cifră şi litera opţională suplimentară) şi împotriva penetrării apei (a doua cifră şi a doua literă opţională suplimentară).

Conductor de protecţie
Acest tip de conductor este recomandat pentru anumite măsuri de protecţie împotriva şocurilor electrice şi este destinat să fie conectat la unul din următoarele elemente (IEV 826-04-05) :
• pământ
• elemente conductoare
• terminal principal de împământare
• conexiune la pământ
• punctul de distribuire conectat la pământ sau la punctul neutru artificial
• elemente metalice de construcţie care nu fac parte din materialul electric
• părţi protejate de cuplarea echipotenţială, în cazul în care sunt accesate simultan

Curent de defect
Curentul într-un punct dat al circuitului (sau al reţelei) ce conduce la o defecţiune într-un alt punct al aceluiaşi circuit (IEV 603-02-25).

Curent de scurgere
(Într-o instalaţie)
Curent care, în absenţa unei defecţiuni, se scurge în pământ sau către elementele conductoare (IEV 826-03-08).

Curent de scurgere artificial
Curent care, în lipsa unei defecţiuni, se scurge în pământ sau în elemente conductoare prin componente ce au fost montate intenţionat, rezistenţe sau capacitori.

Curent de scurgere la pământ
Un curent de defect ce se scurge în pământ.

Curent de scurgere natural
Curent care, în absenţa unei defecţiuni, se scurge în pământ sau în elementele conductoare prin materialul de izolaţie.
Acest curent exclude părţile datorate utilizării intenţionate a componentelor circutelor de măsurare şi filtrare.

Curent diferenţial rezidual
Suma algebrică a valorilor instantanee ale curenţilor ce se scurg prin toate conductoarele active ale unui circuit într-un punct dat într-o instalaţie electrică (IEV 826-03-09).

DLD
Dispozitiv de localizare a defecţiunii

DSP
Digital Signal Processor : procesor specializat utilizat în prelucrarea semnalelor, special adaptat pentru controlul digital al echipamentelor UPS. DSP-ul poate procesa o cantitate mare de date în timp real (20 de milioane de instrucţiuni pe secundă). Această tehnologie furnizează utilizatorilor indicatori de performanţă excepţionali în ceea ce priveşte precizia tensiunii, randamentul (eficienţa) şi fiabilitatea

Dispozitiv de curent diferențial rezidual (DRCD)
Dispozitiv mecanic sau asociere de dispozitive destinate să provoace deschiderea contactelor atunci când este atins curentul diferenţial rezidual, în condiţii specificate cu valori date

ECO-MODE
O funcţie care oferă economii de energie. Atunci când este în ECO-MODE, sarcina funcţionează în condiţii normale şi este alimentată din sura de urgenţă (by-pass). În cazul în care această sursă este compromisă (nu mai este în parametri), UPS-ul preia automat sarcina pentru a asigura alimentarea continuă a aplicaţiilor.

EEP
Echipamente electronice de putere

EMC
Compatibilitatea electro-magnetică este abilitatea unui dispozitiv de a funcţiona în mod satisfăcător în mediul său electro-magnetic fără a produce la rândul său interferenţe electro-magnetice intolerabile în acest mediu.

EMF
Câmp electro-magnetic

ESD
Descărcare electrostatică

Electrod de legare la pământ
Vezi "priză de pământ".

Elemente metalice de construcţie
Elemente care nu fac parte din echipamentul electric, ce sunt protejate prin cuplarea echipotenţială dacă sunt accesibile simultan.

FDIS
Final Draft International Standard.

Factor de putere
Raportul dintre puterea activă consumată de aplicaţie (în W) şi puterea aparentă furnizată în VA. Pentru sarcini lineare, factorul de putere este egal cu factorul de defazaj sau cos phi

Filtru RFI
Un filtru RFI este un filtru ce limitează emisiile interferenţelor de radiofrecvenţă

GTO
(Gate turn off, thyristors) Tiristori cu comandă pe poartă

Hot-swap
Termen utilizat pentru schimbarea bateriile (sau pack-urilor de baterii ) pentru un anumit tip de UPS.
Permite utilizatorului sau personalului de întreţinere pentru a schimba bateriile fără să se realizeze oprirea UPS-ului

IEC
Comisia Internaţională Electronică

IEV
Vocabular Internaţional Electrotehnic. Listat în seriile IEC 60050-X

IGBT
Insulate Gate Bipolar Transistor : tehnologie a tranzistorilor de putere de comutaţie, folosiţi în punţile convertizoare (redresor/invertor) ale UPS-ului care asigură performanţe de funcţionare excepţionale

IMD
Dispozitiv de monitorizare a izolaţiei

IPC
Punct intern de cuplare (într-o reţea industrială)

Invertor
Deseori confundat cu UPS-ul, invertorul este de fapt unul dintre cele 3 subansamble principale ale unui UPS (împreună cu redresorul şi bateria).
Invertorul transformă curentul continuu furnizat de către redresor sau baterie în curent alternativ.

Legare la pământ
În mod formal denumită "sarcină neutră".

Line interactive
Sau tehnologie "standby activ" sau "off-line inteligent".
În condiţii normale de operare, sarcina este alimentată de la reţeua electrică
Echipamentul corectează variaţiile de alimentare şi controlează tensiunea de ieşire. În cazul în care apare o defecţiune legată de alimentare, sarcina este transferată pe invertor şi baterii până când reţeaua de alimentare este reabilitată.

Masă, parte accesibilă conductoare
O parte conductoare a echipamentului electric ce poate fi atinsă direct, în mod normal nefiind activă dar poate deveni în caz de defecţiune. (IEV 826-03-02).
O parte conductoare a echipamentului electric ce poate fi atinsă direct, în mod normal nefiind activă dar poate deveni în caz de defecţiune. (IEV 441-11-10).

Mod comun A
Regimul unui circuit în care tensiunile şi curenţii sunt analizaţi în toate punctele, folosind tensiuni de intrare mod comun (curentul de intrare este definit de generarea tensiunilor de mod comun). Analiza cuprinde evaluarea impedanţei comune şi calcularea curenţilor de mod comun ce rezultă.
Este important de reţinut că acel curent de mod comun ce rezultă din analiza modului comun când punctul de referinţă este pământul este denumit curent diferenţial rezidual, în special când este vorba despre aspecte legate de protecţie.

Mod comun de tensiune
Acea parte a tensiunii de intrare pentru care amplitudinea şi faza (sau polaritatea) sunt egale, şi acolo unde între fiecare terminal de intrare există un punct de referinţă (acesta poate fi arbitrar, dar în general este pământul sau masa) (IEV 303).
Tensiuni medii de faze reprezentând tensiuni între fiecare conductor şi o referinţă arbitrară, de obicei, pământ sau masa (IEV 161).

Off-line
sau tehnologie "stand-by".
În condiţii normale de funcţionare, sarcina este alimentată direct de la reţeaua principală.
În cazul unei pene de curent, scăderea sau creşterea tensiunii, sarcina este alimentată de UPS şi bateria sa.
Această tehnologie este în special corespunzătoare pentru sistemele UPS de puteri mici.

On-line
sau tehnologie "în continuă operare".
Când este "on line", un UPS funcţionează continuu. Energia electrică este furnizată de invertor prin funcţia redresor-încărcător.
Acesta furnizează o tensiune de alimentare perfectă, de înaltă calitate.Funcţia de back-up a bateriei UPS-ului devine activă doar în cazul în care există o întrerupere a reţelei principale de alimentare sau dacă există variaţii mari ale tensiunii sau frecvenţei.
De aceea, funcţia ON-LINE oferă alimentare electrică autonomă, cu control total al tensiunii şi frecvenţei.

P C
Punct de conectare (PCC sau IPC).

PCC
Punct comun de conexiune pe reţeaua publică.

PELV
Protecţie suplimentară pentru circuite de joasă tensiune conectate la pământ.

PMD
Dispozitiv de protecţie şi monitorizare

PWM
Modularea în durata unui puls de control

Priză de pământ/ conexiune de împământare
O parte conductoare ce poate fi încorporată într-un mediu conductor particular, cum ar fi de exemplu beton sau cărbune în contact electric cu pământul (IEV 195-02-01).

Pământ
Masa conductoare a pământului, ce este în mod normal considerată, prin convenţie, având potenţial zero în fiecare punct (IEV 826-04-01).

RCD
Dispozitiv mecanic sau grup de dispozitive destinate să provoace deschiderea contactelor atunci când curentul diferenţial rezidual este atins, în condiţii specificate şi cu valori date.

RFI
Interferenţe de radiofrecvenţa sau interferenţe radioelectrice.

Redresor
Reprezintă un convertor ale cărui funcţie este să transforme curentul alternativ în curent continuu.

Redresor-încărcător
Redresor ce menţine bateria încărcată complet.

Reţea de împământare
Parte a instalaţiei de legare la pământ care este limitată la electrozii de legare la pământ şi interconexiunile lor (IEV 604-04-07).
Conectarea la pământ (este de evitat termenul în acest sens) : toţi conductorii care sunt îngropaţi sau plasaţi pe sol pentru a îmbunătăţi conductivitatea lângă o antenă (IEV 712-04-57).

Reţea izolată
Reţea de alimentare autonomă, neconectată la reţeaua naţională

SELV
Tensiune joasă securizată pentru circuitele neconectate la pământ.

SNMP
Simple Network Management Protocol : protocol standard de reţele IT.

Sarcină distorsionată sau neliniară
O sarcină este numită distorsionată atunci când relaţia curent/tensiune este nelineară. De exemplu: echipamente IT ce utilizează surse de alimentare în comutaţie cu filtru de intrare capacitiv. Aceste sarcini generează curent cu perturbări armonice.

Sarcină lineară
O sarcină este lineară când curentul consumat are aceeaşi formă cu tensiunea furnizată. De exemplu: rezistenţa.

Shutdown
Oprire corectă a sistemului IT cu salvarea fişierelor.

THD
Totalul distorsunilor armonice
THD (simbol) vezi IEV 551-20
Raportul dintre valoarea r.m.s. al conţinutului de armonice şi valoarea r.m.s a componenţei fundamentale, sau componenta fundamentală de referinţă a unei mărimi alternative.

TN
Aranjamentul TN are un punct de alimentare conectat direct la pământ, şi cu masele instalaţiei electrice conectate la acest punct prin conductori de protecţie.

TNC
Aranjamentul TNC este o împământare TN în care funcţiile neutrului şi de protecţie sunt combinate într-un singur conductor (PEN) în întreaga instalaţie.

TNCS
Aranjamentul TNCS este o împământare TN în care funcţiile neutrului şi de protecţie sunt combinate într-un singur conductor (PEN) în o parte a instalaţiei (în amontele TNS)

TNS
Aranjamentul TNS este un aranjament TN în care un conductor de protecţie este distinct de neutru şi este utilizat separat în toată schema aranjamentului.

TT
Aranjamentul TT are un punct de alimentare electrică ce este direct legat la pământ, cu masele instalaţiei conectate la pământ prin conexiunile ce sunt distincte de conexiunea de pământ a alimentării

Tensiune mod diferenţial
Tensiunea dintre doi conductori daţi. (IEV 161).

UPS
Sursă Neîntreruptibilă de Energie (denumită în general 'UPS'). Reprezintă un sistem de alimentare electrică capabil să asigure în permanenţă alimentare electrică pentru orice instalaţie în timpul unei defecţiuni a reţelei electrice.

Volt (V)
Unitatea de măsură a tensiunii electrice

Volt-Amper (VA)
Unitatea de măsură a puterii aparente furnizată către sarcină. Puterea aparentă este produsul dintre valorile RMS ale tensiunii şi curentul consumat de aplicaţia alimentată. P(VA) = U(V) x I (A)

Watt (W)
Unitatea de măsură a puterii active consumate de sarcină. Puterea activă este produsul dintre puterea aparentă şi factorul de putere.

ac
Curent alternativ

dc
Curent continuu

dv/dt
Stabilizarea tensiunii în timp (termenul este în general rezervat pentru variaţiile rapide - de mărimea a 1000V/ms).

kVA
Abrevierea pentru Kilo Volt-Ampere. Cf VA

legătură echipotenţială
Conexiunea electrică ce aduce masele şi elementele conductoare la acelaşi (sau aproximativ) potenţial (IEV 826-04-09).

schema IT
Într-un aranjament IT toate părţile active sunt fie izolate la pământ, fie conectate la pământ într-un singur punct printr-o impedanţă, şi cu masele instalaţiei electrice conectate la pământ.

zero volt
Circuite funcţionale de referinţă: un punct de măsurare de referinţă (măsurarea tensiunii, deseori în circuite de control).

Împământare funcţională / intrare principală de împământare
Împământarea unui punct din circuitul electric (punctul neutru, de exemplu), necesar pentru funcţionarea corectă a dispozitivului şi reţelei (IEV 604-04-12).