Monitorizarea curenților reziduali
Pentru sistemele de împământare TN-S, este obligatorie utilizarea unui dispozitiv de curent rezidual (RCD). Cerințele relevante sunt stabilite în IEC 60364-4-41.
Scutirea de un RCD este permisă numai sub supravegherea unui operator calificat.
Conform recomandărilor din EN 50600-2-2: Instalații și infrastructuri ale centrelor de date, monitorizarea curentului rezidual de către un RCM (monitor de curent rezidual) poate identifica apariția unei defecțiuni de izolație pentru a evita orice risc de întrerupere a serviciului sau un incendiu.
Prin prezența unui RCM, măsurarea periodică a rezistenței izolației nu este necesară, în conformitate cu standardul IEC 60364-6.
*Curentul rezidual se mai numește și curent diferențial sau curent de scurgere la pământ.
Care este diferența între RCD și RCM?
Un RCD este un dispozitiv care deconectează circuitele defecte de la sistem atunci când curentul rezidual crește și devine un risc pentru persoane și bunuri materiale.
Un RCM este un dispozitiv care avertizează utilizatorul cu privire la un curent rezidual în creștere, fără a opri circuitele defecte. Acesta previne situațiile critice, cum ar fi întreruperea serviciilor sau riscul de incendiu.
În ce loc ar trebui amplasat RCM în centrul de date?
Sistemul de împământare al centrului de date este TN-S.
Alimentarea trifazată este distribuită serverelor IT monofazate.
O defecțiune de izolație poate fi detectată în cazul în care curenții reziduali sunt măsurați cât mai aproape posibil de servere.
Pentru a mapa în întregime curenții reziduali, RCM trebuie să fie amplasat în partea superioară a instalației, precum și la nivelul fiecărei compartiment de servere.
Soluția Socomec
Sistemul inovator de monitorizare a curenților reziduali DIRIS Digiware RCM
DIRIS Digiware RCM a fost proiectat pentru a echipa întreaga distribuție electrică a centrului de date. Măsurarea curentului rezidual este precisă începând cu 3 mA. Datele sunt centralizate, afișate pe un ecran și disponibile pe un server web dedicat.
Sunt disponibile câteva tipuri de alarmă:
- Prag unic;
- Pragul dinamic conform variației curentului de sarcină (tehnologie brevetată);
- Comparație cu curentul de punere la pământ.
Variațiile curentului rezidual sunt înregistrate în funcție de oră, zi și săptămână. În caz de alarmă, operatorul este informat printr-o alarmă LED locală, o notificare de la distanță și prin e-mail.